Wat zijn de kosten voor tuinaanleg?

Heeft u een nieuwbouw huis gekocht en wil u hierbij een mooie tuin laten aanleggen? Of voldoet uw huidige tuin niet meer aan uw wensen? Dan kunt u een hovenierbedrijf inschakelen om bij u een nieuwe tuin aan te leggen. Maar wat zijn de kosten van een tuinaanleg? En hoe kunt u besparen op de kosten voor tuinaanleg? Hier leest u er alles over.

 

Wat kost tuinaanleg?

Bij het plannen van een nieuwe tuin gaat de vraag; Wat kost tuinaanleg? ongetwijfeld door uw hoofd. De kosten van tuinaanleg zijn niet eenvoudig te benoemen. Dat komt omdat de totale kosten van tuinaanleg zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. In de kosten van tuinaanleg zijn onder andere de voorrijkosten, het uurloon van de hovenier en de materiaalkosten verwerkt. De prijs van tuin aanleg heeft u dus voor een groot deel zelf in de hand, omdat u kunt kiezen voor goedkope materialen. U kunt de kosten van de tuinaanleg ook laag houden als u kiest voor een gemakkelijk aan te leggen tuin. Hiermee bespaart u kostbare uren.

 

Gemiddeld vraagt een hovenier zo’n 20 tot 40 euro per uur voor zijn werkzaamheden. Deze prijs is mede afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de gewenste werkzaamheden. De materialen bepalen ook voor een groot deel de kosten van tuinaanleg. Graszoden zijn bijvoorbeeld goedkoper dan bestrating en ook de prijzen in schuttingen kunnen behoorlijk variëren. Daarnaast kunnen de kosten voor tuinaanleg oplopen indien u meer extra’s wilt in uw tuin. Hierbij kunt u denken aan de aanleg van een vijver of zwembad of het plaatsen van een schuur in de achtertuin. Hoe meer werkzaamheden er gedaan moeten worden en des te meer materialen er nodig zijn, hoe hoger de kosten voor tuinaanleg worden.

 

Kosten besparen

Om de kosten voor tuinaanleg zo laag mogelijk te houden kunt u hiermee rekening houden met materiaalkeuze. Laat Goedkoop een tuin aanleggen door te kiezen voor gras in plaats van tegels. Wilt u liever geen gras? Dan kunt u besparen op de kosten van uw tuinaanleg als u betonnen tegels laat leggen. Deze zijn enkele tientjes goedkoper dan gebakken tegels of natuursteen tuintegels. Ook grind is een goedkope optie als bestratingsmateriaal.

De kosten van de tuinaanleg worden ook lager als u zelf wat werkzaamheden verricht. Zo kunt u ervoor zorgen dat alle materialen al aanwezig zijn, dat de hovenier direct aan de slag kan door alles klaar te leggen en de tuin voor zo ver mogelijk op te ruimen. Ook betaalt u minder wanneer u zelf het afval naar de stort brengt.

 

Offerte kosten tuinaanleg

U kunt vrijblijvend offertes aanvragen bij hoveniersbedrijven. In de offertes leest u wat de kosten voor de tuinaanleg zullen zijn. Door meerdere offertes aan te vragen kunt u de prijzen vergelijken en kiezen voor het bedrijf die u de beste deal aanbiedt. U kunt zo behoorlijk besparen op de kosten van de tuinaanleg.

In de offerte kunt u meerdere zaken laten opnemen. Zo staan de materiaalkosten, uurtarieven en voorrijkosten gespecificeerd. Daarnaast kunt u ook vragen wat een eventueel onderhoudscontract u zou gaan kosten.