Tuin bestraten door een vakman

Een tuin bestraten is een zwaar karwei. Bovendien is een tuin bestraten lang niet zo’n eenvoudige klus als de meeste mensen denken. Door de tuin zelf onder handen te nemen, denken mensen dat ze goedkoper uit zijn. Maar als u geen ervaring heeft met dergelijke klussen, kan het tegendeel bewezen worden. Een erkende stratenmaker is veel sneller klaar met de tuin bestraten. Bovendien heeft u van dit vakmanschap nog jaren plezier.

 

Tuinontwerp maken

De tuin bestraten is een klus die grondig voorbereid moet worden. U begint met het maken van een tuinontwerp. Vaak maakt u dit ontwerp samen met een hovenier of stratenmaker. Het tuinontwerp is een plattegrond met daarin het nieuwe plan geschetst. Hierin worden de resultaten van nauwkeurige metingen opgenomen. Met behulp van een tuinontwerp kunt u ervoor zorgen dat uw tuin optimaal wordt benut. Bij de tuin bestraten kan dit ontwerp goed van pas komen.

 

Een voordeel van het maken van een tuinontwerp is dat u alvast kunt zien hoe uw tuin eruit zal zien na het tuin bestraten. Ook kunt u dan al zien welke materialen er ongeveer nodig zijn en kan de hovenier voor u een schatting maken hoe lang de tuin bestraten gaat duren. Hiermee krijgt u een duidelijk beeld van wat de kosten zullen zijn van de klus.

 

Bestratingsmogelijkheden

Welk type bestrating u kiest is bepalend voor de sfeer in uw tuin. De tuin bestraten is daarom een behoorlijk ingrijpende verandering. U kunt niet alleen kiezen voor nieuwe tegels, maar u kunt ook de tegels in een nieuw patroon laten leggen. Een tuin bestraten doet u niet alleen omdat uw tuin er mooier uit komt te zien, maar het kan ook nog enkele voordelen hebben. Zo kunnen lastige hoogteverschillen in uw tuin opvangen worden of het kan ervoor zorgen dat de afwatering in uw tuin wordt verbeterd.

 

Met bestratingsverbanden maakt u de tuin mooier, maar ook steviger. Deze legverbanden maken uw tuin optisch langer of breder en zorgen ervoor dat de stenen beter op elkaar aansluiten en dus ook veel langer goed blijven liggen. In een tuin kan er gevarieerd worden met verschillende legverbanden. Een stratenmaker kan u hier meer informatie over geven.

 

Kosten bestrating

Wat zijn de kosten van bestrating? In een offerte voor tuinaanleg vind u gespecificeerd wat de kosten zijn voor de tuin bestraten. De kosten voor de tuin bestraten zijn onder andere opgebouwd uit het uurloon van de stratenmaker en de materiaalkosten zoals de stenen, het zand en de sluitbanden. Op een offerte voor de tuin bestraten wordt de loonkosten van de stratenmaker meestal uitgedrukt per uur, maar sommige stratenmakers worden liever betaald per vierkante meter.

 

De kosten voor de tuin bestraten worden hoger als er een grotere oppervlakte moet worden bestraat, maar ook als er een ingewikkelder legverband moet worden gebruikt. U kunt besparen op materiaalkosten door te kiezen voor goedkopere stenen en u kunt besparen op arbeidskosten door te kiezen voor een eenvoudig te leggen patroon, zoals een blokverband of een halfsteensverband. Bij de tuin bestraten heeft u dus heel veel verschillende opties.