Voortuin aanleggen tips

Hoe klein de voortuin ook is, de voortuin aanleggen is voor de meeste Nederlanders een serieuze zaak. Omdat dit stukje tuin dient als visitekaartje voor het huis, wordt er doorgaans veel aandacht besteed aan de voortuin aanleggen. Er is dan ook heel veel mogelijk. Van een groene voortuin waar kleurrijke bloemen kunnen groeien tot strak betegelde tuintjes die weinig onderhoud nodig hebben.

 

Belangrijke tuin

In Nederland zijn de voortuinen over het algemeen vaak kleiner dan de achtertuin. In Nederland genieten we liever in de privacy van onze achtertuin en daarbij komt dat een groot deel van de tuin meestal wordt ingenomen door een praktische oprit. Maar wie denkt dat Nederlanders geen aandacht besteden aan een voortuin aanleggen heeft het mis. Een voortuin aanleggen is juist een belangrijke klus die weloverwogen wordt gedaan. Het is immers het aangezicht van de buurt en het is het eerste wat bezoekers zien als ze bij u thuis komen.

Een voortuin aanleggen doet u niet alleen omdat u het huis wilt verfraaien. Een voortuin aanleggen doet u ook om de grens van uw woongebied aan te geven. Deze grenslijn kan aangegeven worden met een groene buxushaag, een sierlijk hekwerk of bijvoorbeeld mooie bloembakken./

 

Groen of betegeld?

Welke soort voortuin gaat u aanleggen? Er zijn verschillende soorten tuinen die u zou kunnen overwegen. Deze tuin bestraten is een veel gekozen optie van mensen die weinig onderhoud aan hun voortuin willen. Een voortuin aanleggen met tegels geeft ook direct optisch meer ruimte. Een voortuin aanleggen met betegeling is in aanschaf duurder. Dat komt omdat het materiaal duurder is en omdat het leggen wat meer tijd in beslag neemt. Maar een betegelde voortuin is wel gemakkelijk in onderhoud.

Een groene voortuin aanleggen vinden mensen met groene vingers vaak weer aantrekkelijk. Zeker als ze weinig tijd hebben om een grote tuin te onderhouden, is de voortuin net van een gemakkelijk bij te houden formaat. Een groene voortuin aanleggen kan al heel goedkoop. Betaalbaar een tuin aanleggen doet u met een aantal goedkope plantjes, zoals bodembedekkers en een aantal eenjarige bloemen en planten.

 

Verschillende voortuinen

Naast de keuze tussen een groene voortuin aanleggen en een betegelde voortuin aanleggen heeft u nog heel veel andere opties om uit te kiezen. Kiest u voor een klassieke voortuin met een sierlijk smeedijzeren hek, klinkertjes en mooie ornamenten? Of houdt u meer van een moderne voortuin met granieten plantenbakken, strakke lijnen en zonder veel gekleurde bloemen? Vind u het leuk om planten en struiken in symmetrie te planten of mag het juist een ongeorganiseerde boel worden? De klassieke Engelse voortuin kenmerkt zich door het gebruik van veel kleurrijke bloemen, waaronder veel stokrozen.

 

In veel nieuwbouwwijken zien wij de trend van een onderhoudsvriendelijke voortuin ontstaan. Dit type voortuin bestaat veelal uit het gebruik van gemakkelijk te onderhouden bodems zoals grote tegels of grind. Het groen in een onderhoudsvriendelijke voortuin is vaak siergras. Een voortuin aanleggen kan naar ieders smaak. Voor meer informatie over mogelijkheden en prijzen kunt u aankloppen bij een hoveniersbedrijf bij u in de buurt.